Uitbreiding assortiment groefwielen

Nieuws - 14-02-2023

Uitbreiding assortiment groefwielen

Protempo biedt nu een breder assortiment groefwielen om de inzet in diverse industrieën te verhogen. In dit artikel lees je meer over verschillende soorten gegroefde wielen, hun eigenschappen, verschillen en toepassingen. Ook kijken we naar het beschikbare assortiment gegroefde wielen en hoe deze voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden.  

Smalspoorwielen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt om ladingen op rails te vervoeren. Deze wielen worden ook wel flenswielen genoemd. Groefwielen zijn dubbele flenswielen, met twee opstaande randen. Groefwielen worden vaak gebruikt als geleiderollen, met een touw ertussen. Deze wieltypes houden het transportsysteem veilig op de rails. 

Verschillen groefwielen en smalspoorwielen

Smalspoorwielen zorgen ervoor dat zware lasten gemakkelijk over de rails of smalle sporen kunnen worden verplaatst. Het wiel heeft aan één kant een opstaande rand zodat het tijdens transport op de rails blijft staan. De opstaande rand wordt een flens genoemd, vandaar de term flenswiel. Smalspoorwielen worden vanwege hun hoge draagvermogen in industriële toepassingen gebruikt. De wielen zijn zeer veerkrachtig, waardoor ze ook geschikt zijn voor gebruik onder poorten en schuifdeuren. 

Groefwielen zijn dubbele flenswielen, met twee opstaande randen. Dit type wiel wordt veel gebruikt als geleidewiel en heeft vaak een koord in de groef. Met twee opstaande randen kunnen de gegroefde wielen gemakkelijk kabels, koorden en schuifdeuren geleiden. Groefwielen worden vaak gebruikt in hangende katrollen, rolsloten, hefsystemen en ook zonweringen. 

Kenmerken gegroefde wielen

 Protempo heeft glijlagers of kogellagers op elk groefwiel. Hierdoor kunnen de wielen vrij ronddraaien tijdens gebruik. Het assortiment heeft grote en kleine groefwielen met een diameter van 25mm tot 200mm. De loopvlakken zijn gemaakt van staal, gietijzer of kunststof. Kunststof wielen zijn bestand tegen andere belastingen dan stalen of gietijzeren wielen. Afhankelijk van de gewenste kracht wordt een geschikt materiaal gekozen. 

Wielen met halfronde groeven (U-vorm)

De vorm van de groef is een belangrijk kenmerk van het groefwiel. Wielen met een halfronde groef hebben een U-vorm. De zijkanten staan recht op het wiel en de onderkant van de groef is afgerond. U-vorm groefwielen worden veel gebruikt voor kabels, poorten en deuren

Wielen met V-vorm groeven

Wielen met een V-vorm groef hebben de zijkanten schuin op het wiel staan, waarbij de onderkant van de groef heel smal is. V-vorm groefwielen worden veel gebruikt voor assemblagelijnen en spoorwegen. Deze wielen kunnen een hoge belasting aan. 

Wielen met vierkante groeven

Wielen met een vierkante groef hebben de zijkanten recht op het wiel staan. De onderkant van de groef is ook recht. Vierkante groefwielen worden veel gebruikt ter ondersteuning bij transport oplossingen, kabelschijven en railvoertuigen.  

Bekijk hier het nieuwe uitgebreide assortiment groefwielen van Protempo.