Welk wielloopvlak past bij uw situatie?

Nieuws - 03-08-2021

Welk wielloopvlak past bij uw situatie?

Bij Protempo vindt u al meer dan 45 jaar een breed assortiment wielen in uiteenlopende uitvoeringen. Een van de dingen waar u op kunt letten om te bepalen welk wiel geschikt is voor uw situatie, is het materiaal van het loopvlak. Daarom zetten we in dit artikel de kenmerken van de meest voorkomende loopvlakmaterialen voor u op een rijtje.

Rubber en thermoplastisch rubber (TPE)

Wielen met een rubberen loopvlak hebben een gemiddelde rol- en zwenkweerstand. Een groot voordeel is dat ze trillingen dempen. Dit zorgt voor een hoog rijcomfort, zelfs op ongelijke ondergronden. Omdat rubber een zacht materiaal is, is het ook niet belastend voor de ondergrond.
Thermoplastisch rubber (TPE) is daarbij ook nog eens streepvrij en geluidsarm. TPE kunt u echter niet inzetten bij hoge temperaturen, omdat het materiaal bij verhitting zacht wordt. Loopvlakken van TPE komen onder andere veel voor in de gezondheidszorg. Protempo’s wielen met loopvlak van rubber of TPE vindt u hier.

Polyamide en polypropyleen

Polyamide (PA) en polypropyleen (PP) zijn kunststoffen. Voor kunststoffen in het algemeen geldt dat het slijtvaste materialen zijn met een lage rol- en zwenkweerstand. Dit zorgt voor een hoog rijcomfort. Zowel PA als PP zijn zeer robuust, maar PA is hoger belastbaar omdat het breukvast is. Bekijk ons assortiment wielen met een kunststof loopvlak hier.
Wielen met een loopvlak van kunststof zijn alleen geschikt voor gelijkmatige ondergronden. Heeft u een gevoelige vloer? Dan zijn wielen met een loopvlak van PA en PP meestal niet de beste keuze. Dit komt doordat kunststoffen harde materialen zijn, waardoor ze de ondergrond meer belasten dan bijvoorbeeld rubber.

Polyurethaan (PU) en thermoplastisch polyurethaan (TPU)

Polyurethaan (PU) heeft de eigenschappen van kunststof, gecombineerd met de elasticiteit van rubber. Hierdoor is het loopvlak geschikter voor ongelijke ondergronden dan een loopvlak van kunststof en slijtvaster dan een loopvlak van rubber. Wielen met een PU loopvlak bieden u een hoog rijcomfort door de lage rol- en zwenkweerstand.

De hardheid van PU wordt aangegeven in Shore, waarbij hogere Shore getallen staan voor harder materiaal. PU is meestal hard, terwijl thermoplastisch polyurethaan (TPU) relatief zachter is. TPU wordt daarnaast nog zachter bij verhitting. Net als TPE wordt TPU veel ingezet in de gezondheidszorg. Ons assortiment wielen met een loopvlak van PU of TPU bekijkt u hier. Onze partner Steinco is bovendien marktleider op het gebied van modern, streeploos TPU en TPE.

Gietijzer en staal

Gietijzer en staal zijn uitermate harde materialen. Beide materialen kunnen erg zware lasten dragen en worden dan ook vooral gebruikt voor het loopvlak van smalspoor- en groefwielen. Gietijzer en staal zijn zeer slijtvast, maar wel belastend voor de ondergrond. Deze materialen zijn niet geschikt voor ongelijke ondergronden. U vindt onze wielen met een loopvlak van gietijzer of staal hier.

Heeft u advies nodig?

Uiteraard adviseren wij u graag over het geschikte wielloopvlak voor uw situatie. Neem hiervoor contact op met onze afdeling wielen via (0)24 – 3711722 of wielen@protempo.nl. Onze specialisten helpen u graag!