Maatvoering banden en velgen

Banden en velgen hebben vele maten, deels staat deze informatie op de band en velg. Graag leggen wij een en ander uit over de notaties van maatvoering op de banden en velgen. Ook de Speed Index en de Load Index wegen bij het kiezen van de juiste materialen mee. Hierover leggen we dan ook graag wat extra uit. Het brede assortiment banden en velgen van Protempo vindt u hier.

Wat staat er in een bandennotatie? Voorbeeld: 145/70 R13 

Bandhoogte en bandbreedte

Het eerste getal is de breedte van de band in mm. Het tweede getal op de band is de hoogte van de band. Meestal wordt de bandhoogte weergegeven in procenten. Het gaat dan om de verhouding tussen de bandbreedte en de bandhoogte. Deze kan ook weleens in inches weergegeven worden.

Bandensoort

De letter die daarna aangegeven wordt is een R, een D of -.

R = Radiaalband

D of - = Diagonaalband

Velgmaten / Wielmaten

De velgenmaten of wielmaten worden weergegeven in inches (1 inch = 2,54 cm). Bij een velg is altijd een aanduiding voor de diameter in inches. Zowel op de velg als op de band wordt de diameter van de velg weergegeven.

Op de band staat de diameter van de velg direct na de bandsoort (R = radiaalband / D of - =  Diagonaalband). Als de bandsoort niet is vermeld, dan staat de velgenmaat direct na de bandhoogte. Voorbeeld: 145/70 R13

Wat staat er verder nog op een band?

Verder vindt u ook het maximale draagvermogen (Load index) (cijfer) en de snelheidsindex (letter) op een band. Dit staat achter de bandmaat vermeld.

In deze tabel vindt u wat het maximale draagvermogen van de banden is (Load index).

In deze tabel vindt u uitleg over de betekenis van de letter bij de snelheidsindex (dit is de maximale snelheid waaraan een band onderworpen mag worden). 

Met behulp van deze tabel kunt u verschillende eenheden van luchtdruk naar elkaar omrekenen.

Waarvoor staat cijfer+PR? Bijvoorbeeld 16PR

PR staat voor Ply Rating. Ook wel de karkassterkte genoemd. De karkassterkte geeft de maximale bandenspanning aan.

Wat is TT en TL?

Bij een band staan soms ook nog de letter TT en TL vermeld. TT staat voor Tire Tube. Dat betekent dat er een binnenband gebruikt moet worden. TL is Tubeless. Bij deze band is dan geen binnenband nodig.