Filters

Actieve filters
  Bouwhoogte

  Smalspoor- en groefwielen

  Smalspoor- en groefwielen

  Smalspoorwielen zijn zeer veelzijdig in te zetten bij vervoer van lasten over spoor/rails. Deze wielen worden ook wel spoorkranswielen, spoorwielen of flenswielen genoemd. Groefwielen worden veel gebruikt als geleiderollen en voor machine geleiding. Groefwielen vind je vaak in gebruik met een koord ertussen, in bijvoorbeeld hijssystemen en katrollen. Deze transportwielen worden ook wel kabelschijven, staaldraadschijven of flenswielen genoemd. Protempo heeft onlangs het assortiment groefwielen uitgebreid om de wielen nog breder in te zetten. Met de inzet van deze wielsoorten bent u ervan verzekerd dat uw transportsysteem veilig op de rails blijft.

  Kogelpotten
  Wielonderdelen en -accessoires
  Wielserie 00
  Wielserie 01
  Wielserie 02
  Wielserie 03
  Wielserie 04
  Wielserie 05
  Wielserie 07
  Wielserie 08
  Wielserie 09
  Wielserie 10
  Wielserie 11
  Wielserie 12
  Wielserie 13
  Wielserie 14
  Wielserie 16
  Wielserie 18
  Wielserie 19
  Wielserie 20
  Wielserie 21
  Wielserie 27
  Wielserie 28
  Wielserie 29
  Wielserie 30
  Wielserie 31
  Wielserie 32
  Wielserie 33
  Wielserie 34
  Wielserie 35
  Wielserie 36
  Wielserie 37
  Wielserie 38
  Wielserie 39
  Wielserie 40
  Wielserie 734
  Wielserie 744
  Wielserie 41
  Wielserie 43
  Wielserie 44
  Wielserie 45
  Wielserie 50
  Wielserie 465
  Wielserie 466
  Wielserie 74
  Wielserie 474
  Wielserie 46
  Wielserie 51
  Wielserie 52
  Wielserie 53
  Wielserie 55
  Wielserie 56
  Wielserie 60
  Wielserie 61
  Wielserie 62
  Wielserie 64
  Wielserie 65
  Wielserie 66
  Wielserie 67
  Wielserie 68
  Wielserie 69
  Wielserie 175
  Wielserie 75
  Wielserie 93
  Wielserie 95

  Verschil smalspoorwiel en groefwiel

  Met een smalspoorwiel verplaatst u gemakkelijk zware lasten over een rails of (smal)spoor. Het wiel heeft aan één zijde een opstaande rand om op de rails te blijven tijdens het transport. De rand heet de flens, vandaar de term flenswielen. Smalspoorwielen worden ingezet voor industriële toepassingen vanwege het hoge draagvermogen. De wielen kunnen zeer zware belastingen dragen en zijn daarmee ook geschikt voor onder schuifdeuren en poorten. 

  Groefwielen hebben twee opstaande randen, dubbele flenswielen. Deze wielsoort wordt meestal als geleiderol gebruikt, vaak met een koord in de groef. Door de twee opstaande randen kan het groefwiel gemakkelijk kabels, koorden, maar ook schuifdeuren geleiden op een rails. Groefwielen worden veel gebruikt in katrollen, hangrollen en rolsloten. Maar ook voor diverse hijssystemen en als koordgeleider voor een markies (zonnescherm) zijn ze zeer geschikt.


  Groefwiel eigenschappen

  Bij Protempo is elk groefwiel gelagerd met een glijlager of kogellager. Zo kan het wiel vrij ronddraaien tijdens het gebruik. Er zitten grote groefwielen en kleine groefwielen in het assortiment. De beschikbare wieldiameter ligt tussen de 25mm en 200mm. Het loopvlak van groefwielen is van staal, gietijzer of kunststof gemaakt. De kunststofsoort polyamide is ookwel bekend onder de naam Nylon 6. Kunststof groefwielen kunnen een andere belasting aan dan stalen en gietijzeren wielen. Afhankelijk van het gevraagde draagvermogen wordt er een geschikt materiaal gekozen. Voor elke toepassing is er een geschikt groefwiel beschikbaar.


  Halfronde groefwielen en vierkante groefwielen

  Groefwielen zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar. Naast de keuze van het loopvlak materiaal, de lagering en de afmeting van het wiel is ook de vorm van de groef een belangrijke eigenschap. De vorm van de groef wordt uitgedrukt in letters. Een groefwiel met U-vorm heeft een halfronde groef. Een groefwiel met V-vorm heeft een vierkante groef. Het verschil in groefvorm is afhankelijk van de toepassing van het groefwiel. Onze wielspecialisten helpen graag de juiste keuze te maken voor een halfrond groefwiel of een vierkant groefwiel.

  Bent u op zoek naar wielen voor andere transporttoepassingen? Bekijk dan alle wielen voor diverse toepassingen

  Wij staan voor u klaar
  Onze vakspecialisten helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.
  Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies of informatie over onze producten en services.
  Employee support