Smalspoor- en groefwielen
Smalspoorwielen zijn zeer veelzijdig in te zetten bij vervoer van lasten over spoor/rails. Deze wielen worden ook wel spoorkranswielen, spoorwielen of flenswielen genoemd. Groefwielen worden veel gebruikt als geleiderollen en voor machine geleiding. Groefwielen vind je vaak in gebruik met een koord ertussen, in bijvoorbeeld hijssystemen en katrollen. Deze transportwielen worden ook wel kabelschijven, staaldraadschijven of flenswielen genoemd. Protempo heeft onlangs het assortiment groefwielen uitgebreid om de wielen nog breder in te zetten. Met de inzet van deze wielsoorten bent u ervan verzekerd dat uw transportsysteem veilig op de rails blijft.
Verschil smalspoorwiel en groefwiel
Met een smalspoorwiel verplaatst u gemakkelijk zware lasten over een rails of (smal)spoor. Het wiel heeft aan één zijde een opstaande rand om op de rails te blijven tijdens het transport. De rand heet de flens, vandaar de term flenswielen. Smalspoorwielen worden ingezet voor industriële toepassingen vanwege het hoge draagvermogen. De wielen kunnen zeer zware belastingen dragen en zijn daarmee ook geschikt voor onder schuifdeuren en poorten.
Groefwielen hebben twee opstaande randen, dubbele flenswielen. Deze wielsoort wordt meestal als geleiderol gebruikt, vaak met een koord in de groef. Door de twee opstaande randen kan het groefwiel gemakkelijk kabels, koorden, maar ook schuifdeuren geleiden op een rails. Groefwielen worden veel gebruikt in katrollen, hangrollen en rolsloten. Maar ook voor diverse hijssystemen en als koordgeleider voor een markies (zonnescherm) zijn ze zeer geschikt.
Groefwiel eigenschappen
Bij Protempo is elk groefwiel gelagerd met een glijlager of kogellager. Zo kan het wiel vrij ronddraaien tijdens het gebruik. Er zitten grote groefwielen en kleine groefwielen in het assortiment. De beschikbare wieldiameter ligt tussen de 25mm en 200mm. Het loopvlak van groefwielen is van staal, gietijzer of kunststof gemaakt. De kunststofsoort polyamide is ookwel bekend onder de naam Nylon 6. Kunststof groefwielen kunnen een andere belasting aan dan stalen en gietijzeren wielen. Afhankelijk van het gevraagde draagvermogen wordt er een geschikt materiaal gekozen. Voor elke toepassing is er een geschikt groefwiel beschikbaar.
Halfronde groefwielen en vierkante groefwielen
Groefwielen zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar. Naast de keuze van het loopvlak materiaal, de lagering en de afmeting van het wiel is ook de vorm van de groef een belangrijke eigenschap. De vorm van de groef wordt uitgedrukt in letters. Een groefwiel met U-vorm heeft een halfronde groef. Een groefwiel met V-vorm heeft een vierkante groef. Het verschil in groefvorm is afhankelijk van de toepassing van het groefwiel. Onze wielspecialisten helpen graag de juiste keuze te maken voor een halfrond groefwiel of een vierkant groefwiel.
Bent u op zoek naar wielen voor andere transporttoepassingen? Bekijk dan alle wielen voor diverse toepassingen.